Skip to main content

Traptechnieken

yeopchagi hapkido
Yeopchagi – Side kick

Eén van de meeste spectaculaire onderdelen van hapkido zijn wel de traptechnieken. Hapkido kent naast een groot aantal basis traptechnieken ook veel combinatie trappen alsmede dubbele en gesprongen traptechnieken. Het doel van de gesprongen en dubbele traptechnieken is vaak het verbeteren van de algehele lichaamscontrole terwijl de praktische toepasbaarheid vaak klein is. De basis trappen zijn misschien minder spectaculair om te zien, maar wel veel praktischer in gebruik. De gesprongen trappen vormen vaak een spectaculair onderdeel van hapkido demonstraties.

Traptechnieken worden in het Koreaans balchagi genoemd.

Basis traptechnieken

De basis traptechnieken zijn de meest praktische traptechnieken en door iedereen te leren. Je leert op welk lichaamsdeel van de tegenstander je de trap het beste kan plaatsen en op welke afstand je de trap het effectiefst kan plaatsen.

Combinatie traptechnieken

Er bestaan twee soorten combinatie traptechnieken. Bij de eerste wordt met hetzelfde been twee of meer keer geschopt. Bij de tweede categorie wordt gebruik gemaakt van beide benen.

De eerste trap kan soms een afleidingsmanoeuvre zijn zodat de tweede trap effectiever geplaatst kan worden. Het doel van de eerste trap kan ook zijn om een gat te creëren in de verdediging van de tegenstander.

Gesprongen en speciale traptechnieken

Bij een gesprongen traptechniek springt men alvorens men een trap plaatst. De sprong kan gebruikt worden om afstand of hoogte te overbruggen. Ook maakt de vrijheid in de lucht het bijvoorbeeld mogelijk om snel achter elkaar meerdere trappen te plaatsen of zelfs met twee benen te gelijk te trappen. Soms hebben de trappen meer weg van acrobatiek dan van praktische zelfverdediging en zijn mede daarom vaak een geliefd onderdeel voor de jongere beoefenaars.