Skip to main content

Sparring

Je leren verdedigen is meer dan alleen het aanleren van een aantal technieken. Weerbaarheid kan worden opgebouwd door pressure testing. Sparren, het vrije gevecht, is een vorm van pressure testing. De druk zal geleidelijk worden opgevoerd.

hapkido sparring

Er zijn verschillende vormen van sparren. Van te voren kunnen afspraken worden gemaakt over wat wel en niet mag. Zo kan de lesgever bepalen waar de focus ligt. Soms worden alleen slagtechnieken toegestaan, soms alleen worpen en submissie en soms wordt in het vrije gevecht ‘alles’ vrijgegeven.

Tijdens de lessen wordt afhankelijk van de school waar te traint, wel of niet regelmatig aandacht besteed aan sparren. Daarbij gelden natuurlijk regels. Deze worden door de lesgever steeds duidelijk aangegeven en leerlingen dienen zich hier ten alle tijde aan te houden. Sparren vormt bij de hogere graden vaak een onderdeel van het examen.

Om onszelf en onze sparringspartner te beschermen, maken we gebruik van beschermingsmateriaal zoals handschoenen, een bitje en scheenbeschermers. We raden leerlingen aan om dit materiaal zelf aan te schaffen. Vaak biedt de school het materiaal tegen een gereduceerd tarief aan. Vraag sowieso je leraar welk materiaal de school geschikt acht.

Binnen de NHF kiezen er uitdrukkelijk niet voor om wedstrijden te houden in sparren. Niet omdat we hier principiële bezwaren tegen hebben of omdat we menen dat wedstrijden niet goed zouden zijn. De reden is puur het leggen van focus. Trainen voor wedstrijden neemt veel tijd een energie in beslag. Dit kan ten koste gaan van de tijd en energie die nodig is voor het leren van nieuwe technieken, verdere verdieping en bijvoorbeeld training met wapens.