Skip to main content

Gewrichtsklemmen

Hapkido zelfverdediging kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan gewrichtsklemmen die een leerling moet kennen. Door een gewricht in een onnatuurlijke hoek te buigen of draaien, kan de tegenstander onder controle worden gebracht. Daarbij is het wel belangrijk om de balans van de tegenstander eerst te verstoren.

hapkido polsklem
Polsklem

Verschillende types

Er zijn globaal drie soorten gewrichten te onderscheiden. Een scharniergewricht zoals de elleboog kan alleen gebogen of gestrekt worden. Buiging is de natuurlijke applicatie van de elleboog, het overstrekken van de elleboog kan gebruikt worden om een tegenstander onder controle te krijgen.
De pols kan zowel buigen als strekken, maar ook roteren. Het buigen van de pols bezorgt de tegenstander veel pijn, voeg daar rotatie aan toe en je krijgt of een uitwaartse polsklem of een S-klem.
Een bolgewricht zoals de schouder of de heup kan in drie richtingen worden bewogen. Je kunt je arm of been naar voren en achter zwaaien, zijwaarts optillen en roteren.

Controle

Gewrichtsklemmen worden niet alleen gebruikt om een tegenstander onder controle te krijgen, maar zijn ook uitermate geschikt om een tegenstander onder controle te houden.

hapkido controle