Skip to main content

Valbreken

Op de juiste manier leren vallen is een belangrijk aspect in alle zelfverdedigingskunsten, hapkido is geen uitzondering op deze regel. Het belangrijkste doel van valbreken is het beschermen van het eigen lichaam. Het hoofd wordt gezien als het belangrijkste deel van je lichaam en extra veel aandacht gaat dan ook uit naar het beschermen van het hoofd. Als stelregel hebben we daarom; je hoofd mag de grond niet raken.

De Koreaanse naam voor valbreken is; nakbeop.

Vallen en rollen

nakbeop: hoge rol

Er zijn valbreek-technieken waarbij je gebruikt maakt van ‘afslaan’ om zo de schok van de val te absorberen. Dit houdt in dat er met de arm hard op de grond wordt geslagen alvorens het lichaam de grond raakt. De klap op de vloer absorbeert dan de kracht van de val. Een tweede methode is om uit de val te rollen. De val wordt omgezet in een rol manoeuvre. Daarbij is het belangrijk om het lichaam zo ontspannen mogelijk te houden. Het voordeel van een rol is dat je meteen weer op je voeten komt te staan.

Leren valbreken

Valbreken kan iedereen leren, maar het is wel raadzaam om dit te doen onder leiding van een ervaren instructeur.

Alle valbreek- technieken zijn vaak opgedeeld in vier à vijf stadia, variërend van gemakkelijk en heel veilig tot moeilijk en met enig risico. Vaak worden technieken eerst zittend of liggend aangeleerd. Later vanuit hurkzit en staand en soms ook gesprongen.
Wanneer het valbreken op de juiste manier wordt aangeleerd en geoefend, kan het een positief effect hebben op de gezondheid van de beoefenaar. Het kan fysiek inspannend zijn, men leert om het lichaam te relaxen en spieren worden er soepeler van. We leren valbreken op een mat. Op deze manier wordt de veiligheid gegarandeerd en kunnen blessures worden voorkomen.