Skip to main content

Basistechnieken

De basistechnieken van hapkido bestaan uit verschillende standen, staptechnieken en ademhalingsoefeningen. Ook het leren van de schooletiquette valt onder de basistechnieken.

Standen

Voorbeelden van standen zijn: verdedigende stand en aanvallende stand, maar ook bijvoorbeeld ook oefen standen zoals de paardrij stand. Je leert wanneer je het beste welke stand of houding aan kunt nemen en hoe je het beste van stand kunt wisselen. Je leert tevens over de verschillende afstanden tussen jou en je tegenstander en wat de voors en tegens zijn in een specifieke afstand.

Stappen

Het is belangrijk te weten hoe je jezelf het beste kunt bewegen tijdens een confrontatie. Hoe beweeg je effectief tussen de verschillende afstanden?

In de les gebruiken we de Koreaanse term bobeop voor de verschillende oefeningen die met deze bewegingen te maken hebben.

Danjeon hoheup

danjeon hoheup
danjeon hoheup

Ademhalingsoefeningen worden in het Koreaans danjeon hoheup genoemd. Je danjeon is het centrum van je lichaam. Het punt bevindt zich iets onder de navel. We spreken daarom ook wel van buikademhaling. Danjeon hoheup oefeningen helpen je om te ontspannen en om energie te conserveren.

Etiquette

Elke school heeft regels waaraan de leraren en leerlingen zich moeten houden. Het is gebruikelijk dat de les wordt begonnen en afgesloten met groeten naar de leraar. Dit gebeurt vaak op Koreaanse wijze met een buiging. De ene school is strikter dan de andere.