Skip to main content

Koreaanse zelfverdediging
voor iedereen

hankido
leon de heus hankimuye

De oudste hapkido organisatie in Nederland

De Nederlandse Hankimuye Federatie (NHF) is de oudste organisatie in Nederland voor de beoefening van hapkido. In 1979 bracht meester Robert Pellikaan het hapkido naar Nederland en richtte de Hapkido Bond Nederland (HBN). In de jaren daarna veranderde er veel, hiernaast vind je een beknopt overzicht. 

Bestuur 
en organisatie

De NHF is een vereniging van leraren die aan het hoofd staan van aangesloten scholen. Uit hun midden wordt ook het bestuur van de NHF samengesteld. Leden en bestuur komen regelmatig samen om de technische lijn van de NHF uit te stippelen. Zij zijn bevoegd om namens de WHF examens af te nemen.

 • 1979

  Introductie van hapkido in Nederland door Robert Pellikaan. Oprichting Hapkido Bond Nederland (HBN) en Algemene Nederlandse Hapkido Stichting (ANHS).

 • 1983

  De HBN zocht aansluiting van de International Hapkido Federation (IHF) in Korea. Deze organisatie stond onder leiding van grootmeester Myung Jae-nam.

 • 1986

  Grootmeester Myung Jae-nam brengt een kort bezoek aan Nederland en demonstreert zijn nieuwe stijl; hankido.

 • 1989

  Grootmeester Myung Jae-nam bezoekt Nederland opnieuw, dit keer met zijn vooraanstaande leerling Ko Baek-yong. Beide geven les in hankido en meester Ko Baek-yong wordt technische adviseur voor Nederland.

 • 1995

  Robert Pellikaan draagt de HBN over aan Leon de Heus. De organisatie verandert haar naam naar Nederlandse Hapkido Federatie (NHF).

 • 1997

  Nederlandse Hapkido Federatie wordt nu Nederlandse HKD Federatie. We volgen hierbij het voorbeeld van de IHF. HKD staat voor hankido, hapkido en hankumdo. Tijmen de Heus wordt officieel benoemd tot vertegenwoordiger van de IHF in Nederland.

 • 2004

  Meester Ko Baek-yong start het Sangmukwan International Training Center in Korea om zijn stijl verder te promoten.

 • 2014

  De NHF sluit zich aan bij de World Hankimuye Federation. Deze organisatie is opgericht door meester Ko Baek-yong. HKD wordt nu Hankimuye.

 • 2017

  Meester Ko Baek-yong overlijdt. Kort daarvoor heeft hij zijn organisatie overgedragen aan zijn zoon; meester Ko Sehwan.

 • 2023

  Leon de Heus wordt gepromoveerd tot 9de dan.

Ons Doel

Het doel van de NHF is het onderwijzen en promoten van de Koreaanse zelfverdediging zoals dit werd onderwezen door wijlen grootmeester Ko Baek-yong. We doen dit onder de noemer: hankimuye.

Om haar doelen te verwezenlijken organiseert de NHF regelmatig trainingen en seminars voor de aangesloten scholen. Binnen de WHF vervult de NHF een voortrekkersrol en leraren van de WHF zijn dan ook regelmatig actief in het buitenland. Sinds 2022 is de naam aangepast naar Nederlandse Hankimuye Federatie.

Ko Baek-yong

Onze missie

01

Many practice, can do!

Deze uitspraak is kenmerkend voor de filosofie van meester Ko Baek-yong. Je leert alleen door veel te doen. Beter één techniek duizend keer oefenen, dan duizend technieken slechts één keer.

02

Minder is meer

Het draait niet om het aantal technieken dat je kent, maar om de principes die je beheerst. Alle technieken zijn gebasseerd op drie principes; circle, flow and harmony. Het inzetten en toepassen van deze principes is de sleutel tot succes.

03

Kwaliteit voorop

Het draait niet om het halen van banden of titels. Als je geduldig door blijft trainen, dan komen die vanzelf. Kwaliteit in techniek, kwaliteit in lesgeven en kwaliteit van onderlinge verbinding, dat vinden wij belangrijk.

04

Sta niet stil

Voor ons is het beoefenen van vechtkunst meer dan het bewaren van oude tradities. Hoe kunnen we de principes van die tradities toepassen op de eisen van de moderne tijd? Dat is de vraag die we ons blijven stellen. We kijken dus kritisch naar onze methodes, maar blijven trouw aan onze basis.