Skip to main content

Drukpunten

drukpunten hapgok
Hapgok drukpunt

Drukpunten, ook wel bekend onder de Engelse naam pressure points, zijn vitale delen in het lichaam die veel gebruikt worden in hapkido technieken. Het zijn plekken op het lichaam waar bijvoorbeeld zenuwbanen dicht bij het oppervlakte komen. Druk op deze punten kan een hevige pijn veroorzaken bij de tegenstander. Sommige mensen zijn echter gevoeliger dan anderen voor drukpunten. Voor drukpunten geldt dat het aanzetten in paren vaak een groter effect heeft. De kans op schade is aanwezig en dus is bij het beoefenen van deze technieken voorzichtigheid geboden.

De technieken met drukpunten worden in het Koreaans Suchim Dobeop genoemd. Er wordt vaak een link gelegd met accupunctuur, omdat de drukpunten op de meridianen liggen die in accupunctuur worden gebruikt om de naalden te plaatsen.

Drukpunten trainen

Bij het trainen van pressure points is het belangrijk om de gevaren van het gebruik van pressure points niet te onderschatten. Vaak worden bij pressure points aders dicht geknepen of zenuwen bekneld waardoor permanente schade kan ontstaan. Het is daarom dat deze technieken alleen aan gevorderde leerlingen worden geleerd. Na het aanzetten van de drukpunten is het aan te raden om de plek even te masseren.

Voorbeeld

Een bekend voorbeeld is het pressure point dat zich tussen je duim en wijsvinger bevindt. Het drukpunt wordt in het Koreaans ‘hapgok’ genoemd. Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de greep van je tegenstander te verslapen. Je kunt het drukpunt ook gemakkelijk bij jezelf opzoeken. Belangrijk is dat je het drukpunt van zowel de onder- als bovenkant aanzet van je bijvoorbeeld de toppen van je duim en wijsvinger.