Skip to main content

Samdaewolli

Hankido technieken zijn gebaseerd op drie principes; cirkel, flow en harmonie. De drie principes worden ondersteund door een drietal basis oefeningen: jeonhwanbeop, yeongnyubeop en simhwabeop.

Jeonhwanbeop

won
won

Jeonhwanbeop is een oefening die het principe van de cirkel (won) ondersteund. Jeonhwanbeop staat bij ons beter bekend als ‘de cirkeltechiek’. Het woord jeonhwan betekent draaien, omdraaien of converteren. Het is dus meer dan alleen maar het rondstappen. Je kunt je afvragen; wat wordt er geconverteerd?

In hankido is het juiste gebruik van ‘core power’ zeer belangrijk. Je haalt de kracht voor een stoot niet alleen uit je armen, maar de stoot wordt ingezet vanuit je danjeon (middelpunt). Je zet de ronde beweging vanuit je heupen om in een rechtlijnige kracht naar je vuist. Ook dit is jeonhwan.

Yeongnyubeop

yu
yu

Het principe van flow (yu) is nauw verbonden met balans. Het doel is het verstoren van de balans van je tegenstander en gelijktijdig het bewaren van je eigen balans. Yeongnyubeop wordt ook wel ‘scheppen’ genoemd, omdat je in de technieken een scheppende beweging maakt.

Zoals de kracht uit je heupen komt, zo zijn je heupen ook belangrijk voor het stabiliseren van je lichaam. Als je stoot vloeit jouw energie vanuit je danjeon naar buiten, wanneer je tegenstander druk op je uitoefend laat je zijn energie de tegenovergestelde richting opstromen. Je absorbeert en neutraliseert de energie van je tegenstander.

Simhwabeop

hwa
hwa

Het principe van harmonie (hwa) is een samensmelting van de twee voorgaande principes. Het leggen van een verbinding met de energie van je tegenstander stelt je in staat de controle te nemen over zijn acties. We noemen simhwabeop ook wel roeien, omdat tijdens het uitvoeren van de techniek een ‘roeiende’ beweging wordt gemaakt.