Skip to main content

Hapkido

Hapkido
hapkido

Hapkido is een traditionele Koreaanse vorm van zelfverdediging (hosinsul in het Koreaans). Met traditioneel wordt niet bedoeld dat het al heel oud is, maar dat de vechtsport een aantal typische Koreaanse kenmerken heeft.
Hapkido kent veel verschillende stijlen, en het is dan ook beter om de term hapkido te zien als een verzamelnaam van stijlen die veel met elkaar gemeenschappelijk hebben. Toch zul je ook van stijl tot stijl en soms van school tot school met verschillen te maken krijgen. Er is niet één internationaal overkoepelend orgaan voor alle stijlen. Elke stijl wordt vaak door een eigen organisatie vertegenwoordigd.

Geschiedenis hapkido

De geschiedenis van hapkido begint bij grondlegger Choi Yong-sul. Hij maakte voor de oorlog in Japan kennis met het Daito Ryu Aikijutsu van Takeda Sokaku. Na zijn terugkeer naar Korea begon hij met lesgeven. Hij noemde zijn stijl eerst Yawara, maar later Hapki Yukwonsul, Hapki Yusul en uiteindelijk Hapkido. Veel geïnteresseerden bezochten Choi om kennis te maken met zijn stijl. Op deze manier verspreidde hapkido zich langzaam maar zeker over Zuid-Korea. Sommige leerlingen trainden langer met Choi, andere brachten ervaring met zich mee vanuit andere stijlen. Langzaam maar zeker ontstonden allerlei verschillende stijlen en organisaties.

Aikido

Een andere bekende Daito Ryu Aikijutsu leerling was Morihei Ueshiba, de grondlegger van het Japanse aikido. De betekenis van de beide woorden is precies hetzelfde. Dit zie je duidelijk wanneer het met traditionele Chinese karakters wordt geschreven. Toch gaat het om twee verschillende stijlen. Je zou kunnen zeggen dat de stijlen neven van elkaar zijn.

NHF en WHF

Hapkido wordt binnen de NHF en WHF aangeboden binnen het hankido curriculum. Tijdens de lessen ligt de nadruk op realistische zelfverdediging. Hankido zorgt voor de verdieping. De invloed van hankido is duidelijk zichtbaar in de ronde, vloeiende bewegingen. Net als bij hankido ligt de nadruk op het eerste uit balans brengen van de tegenstander alvorens een tegenaanval wordt ingezet.

Foto’s