Skip to main content

Muyedobeop

muyedobeop
Muyedobeop

Myung Jae-nam kuksanim experimenteerde met diverse didactische methodes om het hankido te promoten en onderwijzen. Eén van die methodes was muyedobeop, dansend hankido.

Bij het beoefenen van muyedobeop worden de twaalf basis zelfverdedigingstechnieken van hankido in dansvorm geoefend. De sierlijke ronde bewegingen van hankido bleken vrij eenvoudige om te zetten naar een dans.

Meer dan alleen dans

Toch moeten we deze technieken niet te gemakkelijk afdoen als alleen maar iets leuks. De drie principes van cirkel, flow en harmonie vormen ook nu de basis van technieken. Door ze vanaf een andere invalshoek te benaderen en juist de nadruk te leggen op natuurlijk en ontspannen te bewegen, verschaffen ze de beoefenaar een dieper inzicht in de samdaewolli.

Omdat de technieken op deze manier met minder inspanning kunnen worden geoefend, is het eenvoudiger om een groter aantal herhalingen in dezelfde tijd te doen.

Tijdens de HKD Games van 2004 gaf het Nederlandse demonstratieteam een muyedobeop demo. De vrouwen waren hierbij gehuld in een traditionele Koreaanse outfit, hanbok genaamd. Het leverde het demonstratieteam de eerste prijs op.

muyedobeop hankido
De dames van NHF demoteam in 2004