Skip to main content

Yesang geombeop

De Yesang geombeop loopvormen zijn uniek in het hankumdo curriculum van de World Hankimuye Federation. Yesang betekent regenboog, geombeop betekent zwaard methode. Yesang geombeop werden ontwikkeld door wijlen meester Han Si-hwan.

Meester Han

Master Han Si-hwan met Leon de Heus
Master Han Si-hwan

Meester Han Si-hwan was de eerste leerling van Myung Jae-nam die de zwarte band haalde. Tijdens zijn tijd in het leger kwam hij in aanraking met traditionele Koreaanse zwaardkunsten zoals bongukgeom. Tijdens de Joseon dynastie werden een aantal handboeken geschreven voor het leger. In deze boeken werden verschillende methodes beschreven. Het belangrijkste en laatste handboek was de Muyedobotongji.

Meester Han liet zich inspireren door deze handboeken en ontwikkelde zijn eigen zwaard methode. Na zijn pensioen trok meester Han in bij meester Ko Baek-yong in diens dojang en gaf in ruil les aan de leerlingen van Sangmukwan. Nederlanders die van 1995 tot 2004 Korea bezochten, hebben allemaal les gekregen van meester Han.

Meester Han vatte zijn methode samen in drie Yesang Geombeop loopvormen. In deze loopvormen zitten alle slag-, snij-, steek- en houwtechnieken verwerkt die meester Han onderwees.

In 2005 overleed meester Han nadat hij in 2004 werd getroffen door een beroerte.