Skip to main content

Worpen

heupworp
Heupworp

Net als veel andere martial arts kent ook hapkido worpen en vegen. Naast het werpen leer je ook om jezelf te verdedigen tegen iemand die jou probeert te werpen.

We hebben op deze site bij diverse technieken al vaker geschreven dat het belangrijk is om de balans van je tegenstander te verstoren. Nergens wordt dit zo snel duidelijk als bij het toepassen van een beenveeg, heupworp of schouderworp.

Afstanden

Worpen worden toegepast op de grove motoriek van de tegenstander. Hierdoor ligt het slagingspercentage veel hoger dan bij gewrichtsklem. De moeilijkheid zit hem vaak in het overbruggen van de ‘veilige afstand’. We werken in hapkido met drie afstanden; de lange afstand of veilige afstand, de middellange afstand en de korte afstand.

In de veilige afstand staan jij en je tegenstander tenminste twee armlengtes van elkaar af. Het is niet mogelijk om op deze afstand je tegenstander te raken (of geraakt te worden) zonder eerst een stap naar voren te komen. Dat is ook de reden waarom we dit de veilige afstand noemen. Je wil in deze afstand snel kunnen bewegen, de basis van je stand is daarom vaak smaller.

In de middellange afstand staan jij en je tegenstander ongeveer één armlengte van elkaar af. Dit is de afstand waarin er vaak slagen en trappen uitgewisseld worden. Je tegenstander is instaat om jouw direct te raken en jij kunt je tegenstander raken.

hapkido schouderworp
Schouderworp

In de korte afstand staan jij en je tegenstander vrijwel tegen elkaar aan. Dit is de afstand waarin behoud van balans zeer belangrijk is. Vaak verbreden we de basis van onze stand om onze balans te bewaren. Dit is de afstand waarin je na een balans verstoring kunt proberen je tegenstander te vloeren met een veeg of worp.

Wanneer je dus een worp wil toepassen zul je van de veilige of middellange afstand naar de korte afstand willen bewegen. Omdat de middellange afstand een gevaarlijke afstand is, hier zijn immers stoten en trappen effectief, leer je hoe deze afstand op een relatief veilige manier kunt overbruggen.