Skip to main content
master ko baekyong den bosch

Ko Baek-yong

1949-2017

Master Ko Baek-yong

Hankimuye

Meester Ko Baek-yong was sinds 1989 verbonden met de Nederlandse Hankimuye Federatie. Hij was de meest vooraanstaande leerling van grootmeester Myung Jae-nam en vergezelde deze tijdens een bezoek aan Nederland. Voor velen was hij meer dan alleen een leraar, hij was een vader-figuur. Tot aan zijn dood in 2017 heeft hij de NHF altijd een warm hart toegedragen.

Na zijn eerste bezoek in 1989 heeft meester Ko Baek-yong Nederland regelmatig bezocht. Vanuit Nederland werden ook bezoeken gebracht aan Duitsland, Griekenland, Finland, Spanje en Turkije. 

Zijn school in Korea, Sangmukwan, werd druk bezocht door leerlingen vanuit de hele wereld. 

In 2014 richtte meester Ko Baek-yong samen met zijn leerlingen de World Hankimuye Federation op. Deze organisatie heeft zich tot doel gesteld de stijl van meester Ko Baek-yong te promoten en onderwijzen.

hankido ijsselstein sangmukwan

Stijl

Wat is dan die stijl van meester Ko Baek-yong? Meester Ko vond het belangrijk dat zijn leerlingen de technieken niet alleen kenden, maar ook echt doorgronden. Technieken moesten op een natuurlijke manier worden uitgevoerd. 

In zijn visie was er maar één manier op dit doel te bereiken; veel trainen en veel herhalen. Het draaide bij meester Ko Baek-yong niet om het kennen van zoveel mogelijk verschillende technieken, maar het beheersen van de onderliggende principes. Die moest je leren voelen.

Reeds als middelbare scholier kreeg meester Ko de opdracht om les te geven aan de Amerikaanse basis die in zijn geboorteplaats, Incheon, gevestigd was. Een iel Koreaans jochie van 160cm mocht gaan lesgeven aan uit de kluiten gewassen Amerikaanse GI’s. Het werd bepalend voor hoe meester Ko naar vechtkunst keek; het draait niet om kracht, maar om beheersing van de principes. 

Het door Myung Jae-nam ontwikkelde Hankido was meester Ko Baek-yong op het lijf geschreven. Meester Ko vulde dit aan met het bestuderen van  interne Chinese kunsten zoals Bagua en Taichi. 

Mijlpalen

 • Aanvang training

  1964

  In 1964 wordt Ko Baek-yong leerling van grootmeester Myung Jae-nam. De school is gevestigd in Incheon en staat bekend als Chongdokwan. Omdat meester Ko redelijk Engels spreekt, wordt hij door Myung Jae-nam naar de Amerikaanse basis gestuurd om les te geven.

 • Opening Sangmukwan

  1986

  Nadat Myung Jae-nam de IHF had opgericht en naar Seoul was verhuisd, hadden een aantal senior leerlingen een eigen traningsruimte in Incheon geopend onder de naam Sangmukwan. In 1986 werd dit een fulltime school met meester Ko Baek-yong aan het hoofd. Rond deze tijd geeft hij ook een boekje uit: Bicheon hapkido is de titel. In dit boekje worden de principes van hapkido uitgelegd.

 • Hoofd-instructeur IHF

  1991

  In 1991 wordt meester Ko Baek-yong benoemd tot hoofd-instructeur van de IHF. Grootmeester Myung Jae-nam richt zich meer op scholen buiten Korea, terwijl meester Ko verantwoordelijk wordt voor het opleiden van de Koreaanse instructeurs.

 • Overlijden Myung Jae-nam

  1999

  Op 3 augustus 1999 overleed grootmeester Myung Jae-nam op het IHF hoofdkwartier nabij de stad Yong-in. Meester Ko Baek-yong trekt zich terug uit zijn functie als hoofd-instructeur en richt zijn aandacht op zijn internationale leerlingen.

 • Sangmukwan International Traning Center

  2004

  In 2004 opent meester Ko Baek-yong een internationaal trainingscentrum in Korea. Buitenlandse leerlingen krijgen de kans om in de school te verblijven terwijl ze daar ook les krijgen. 

 • Hankido DVD

  2005

  In 2005 publiceert meester Ko Baek-yong een eigen DVD: Hankido basics. In 2006 verschijnt een opvolger: Hankido Intermediate.

 • World Hankimuye Federation

  2014

  Samen met zijn vriend, meester Yang Yong-seok, en enkele leerlingen richt meester Ko Baek-yong de World Hankimuye Federation op.