Skip to main content

Hangul

hankumdo hangul steek

Hangul is de naam van het Koreaanse alfabet. Net als het alfabet staat het uit klinkers en medeklinkers. Hangul kent 10 klinkers en 14 medeklinkers. De 10 klinkers worden gebruikt om enkele tweeklanken te vormen, denk bijv. hoe bij ons de letters a en u kunnen worden samengevoegd tot de klank au. Hangul werd in de 15de eeuw tijdens de regering van koning Sejong de Grote geïntroduceerd.

Medeklinkers

De medeklinkers worden in het Koreaans jaeum (자음) genoemd. Naast de 14 standaard medeklinkers zijn er ook nog vier dubbele medeklinkers. Hieronder zie je de officiële Zuid-Koreaanse volgorde van de medeklinkers.

ㄱ,ㄲ,ㄴ,ㄷ,ㄸ,ㄹ,ㅁ,ㅂ,ㅃ,ㅅ,ㅆ,ㅇ,ㅈ,ㅉ,ㅊ,ㅋ,ㅌ,ㅍ,ㅎ

Klinkers

In het Koreaans worden de klinker moeum (모음) genoemd. Hieronder vind je zowel de klinkers als de tweeklanken.

ㅏ, ㅐ, ㅑ, ㅒ, ㅓ, ㅔ, ㅕ, ㅖ, ㅗ, ㅘ, ㅙ, ㅚ, ㅛ, ㅜ, ㅝ, ㅞ, ㅟ, ㅠ, ㅡ, ㅢ, ㅣ

Jamo

Om Koreaans te schrijven, kun je niet zoals met het ABC de letters achter elkaar schrijven. De letters worden samengevoegd in blokjes die lettergrepen vormen. Deze blokken worden jamo (자모) genoemd.

De letters ㅎ, ㅏ en ㄴ worden samengevoegd in de jamo 한.

Uitspraak

Er zijn verschillende manieren om het Koreaans om te zetten naar ons alfabet. Sinds een aantal jaren gebruikt de Zuid-Koreaanse overheid de Herziene Koreaanse Romanisatie (Revised Romanization of Korean) wij gebruiken dit systeem ook op onze site. Bij de uitspraak van de letters moet je het Engels gebruiken, niet het Nederlands. De g wordt dus uitgesproken zoals in het Engelse woord good, niet als het Nederlandse goed.

ㄱ (g), ㄴ(n), ㄷ(d), ㄹ(r/l), ㅁ(m), ㅂ(b),ㅅ(s),ㅇ(*/ng),ㅈ(j)
ㅊ(ch),ㅋ(k),ㅌ(t),ㅍ(p),ㅎ(h)

ㅏ(a), ㅑ(ya), ㅓ(eo), ㅕ(yeo), ㅗ(o), ㅛ(yo), ㅜ(u), ㅠ(yu), ㅡ(eu), ㅣ(i)

In de loop van de jaren hebben veel mensen ook vaak op eigen wijze het Koreaanse schrift omgezet naar ABC of werden verschillende manieren van romanizering door elkaar gebruikt. Volgens deze methode zouden we hapkido moeten schrijven als hapgido en hankumdo als hangeomdo.

Koreaans leren?

Als je het interessant vindt om Koreaans te leren, kijk dan ook eens naar onze pagina met Koreaanse termen. Onze federatie kent verschillende mensen die het Koreaans in meer of mindere mate beheersen. Zij helpen je graag verder op weg.