Skip to main content

Hwansangdobeop

hankido cheongibeop
Cheongibeop

Veel vechtkunsten kennen visualisatietechnieken. Meestal gaat het hierbij om een vast gestelde reeks van bewegingen, een (loop)vorm genaamd. In het Koreaans bekend als poomsae, hyeong of tul. In de Japanse vechtkunsten staan ze bekend als kata en ook de vele Chinese stijlen staan bekend om hun vele, en vaak lange, stijlvormen. Eén ding hebben deze technieken allemaal gemeen, ze gaan uit van de bewegingen van de verdedigende partij. Hankido heeft visualisatietechnieken voor zowel de verdedigende partij (cheongibeop) als voor de aanvallende partij (jigibeop). Cheon is hemel, ji is aarde, de mens is in. Cheongibeop en jigibeop zijn elkaars tegenpolen, de beoefenaar van hankido is de connectie tussen deze twee uitersten en probeert zijn balans te behouden.

Cheongibeop

In de cheongibeop is het bewaren van je balans het belangrijkst. Door een goede lichaamstructuur te behouden, bewaar je niet alleen je balans je zorgt er ook voor dat je jouw energie maximaal kunt benutten. Vanuit de ontspanning zoek je stevigheid in je lichaam. Cheongibeop kunnen zowel vanuit een statische stand als vanuit beweging worden geoefend.

Jigibeop

hankido jigibeop
Jigibeop

Bij het uitvoeren van jigibeop ga je op zoek naar het uiterste randje van je balans. Je strekt je lichaam en balanceert op het puntje van je evenwicht. Jigibeop kunnen gecombineerd worden met nakbeop. Ook jigibeop kunnen zowel vanuit een statische stand als vanuit beweging worden geoefend.