Skip to main content

Achtste dan voor Leon de Heus

Leon de Heus, hoofdtrainer van de Nederlandse HKD Federatie, is in Zuid-Korea geslaagd voor zijn achtste dan.
Het examen werd afgenomen op het toekomstige hoofdkwartier van de World Hankimuye Federation in Seosan City. Leon was eerder dit jaar uitgenodigd om examen af te leggen in november. Twee weken geleden bereikte ons echter het nieuws dat bij meester Ko Baek-yong darmkanker is geconstateerd. Dit maakt het voor meester Ko onmogelijk om naar Nederland af te reizen en het examen af te nemen. Gezien de gezondheid van meester Ko Baek-yong werd daarom besloten om met een kleine afvaardiging van onze federatie naar Korea te reizen. Leon de Heus, Jenne Meijster, Wim van der Linden, Gosse de Jong, Roland van Boxtel en Klaas Barends zijn naar Korea gereisd om meester Ko Baek-yong en zijn familie een hart onder riem te steken.

hankimuye 2017

Meester Ko Baek-yong

In 1989 bracht meester Ko Baek-yong voor het eerst een bezoek aan Nederland, toen nog als assistent van Myung Jae-nam kuksanim, de grondlegger van hankido. Tijdens dit eerste bezoek legde Tijmen de Heus, de vader van Leon, contact met meester Ko en vroeg hem of zijn zoon bij hem in Korea mocht komen trainen. In 1991 vloog Leon als 19-jarige alleen naar Korea en verbleef daar zes weken in de dojang van meester Ko. Bij terugkomst in Nederland begon hij de stijl van meester Ko te doceren. In de jaren die volgenden werd diverse malen naar Korea gereisd en meester Ko Baek-yong bracht evenzoveel bezoeken aan Nederland.
Het mag gerust uniek genoemd worden dat een band dermate lang onderhouden wordt. Leon is de vertegenwoordiger van Sangmukwan in Nederland en hoofdleraar van de Nederlandse HKD Federatie.

Examens

leon de heus 8ste dan

Leon legde zijn examen af voor meester Ko Baek-yong en meester Yang Yong-seok. Samen met Leon deden ook Wim en Roland examen. Zij werden in de toekomstige dojang van het hoofdkwartier gevraagd hun kennis en kunde te tonen. Leon slaagde voor zijn achtste dan, Wim voor zijn vijfde dan en Roland slaagde voor zijn derde dan examen. We feliciteren de drie mannen van harte met het behaalde resultaat. De uitreiking van de certificaten riep veel emoties op de aanwezigen. Naast het certificaat kregen alle aanwezigen tevens een nieuw band uitgereikt.

World Hankimuye Federation

De World Hankimuye Federation, voorheen bekend als de World Hanki Martial Arts Federation, bouwt momenteel een nieuw hoofdkwartier in Seosan City. Het ligt ongeveer twee uur ten zuiden van Seoel en kan onderdak bieden aan ongeveer 20 personen. De dojang ligt tegen een heuvel en je kan vanaf de dojang uitkijken over een vallei. De stad Seosan ligt op een kwartiertje rijden en biedt alle gemakken die de moderne mens zich kan wensen. Achter de heuvel ligt de Gele Zee en op een half uurtje rijden vind je een schitterend strand. In het voorjaar van 2018 zal het nieuwe hoofdkwartier geopend worden en we nodigen dan ook iedereen van harte uit om deel te nemen aan een twee weken durende seminar in de eerste twee weken van mei. Op onze site vind je hier binnenkort meer informatie over.

Dan examens in Nederland

De dan examens die gepland stonden in Nederland gaan gewoon door. De Nederlandse HKD Federatie heeft voldoende hoog gegradueerde instructeurs die de examens zelfstandig af mogen nemen.