Skip to main content

Leerzame NHF Bondstraining

Op zaterdag 10 september vond in Alphen traditiegetrouw de aftrap van het nieuwe seizoen plaats. Elk jaar beginnen we na de zomervakantie met een NHF Bondstraining. Leraren van verschillende NHF scholen geven les en de dag wordt afgesloten met een barbecue.

De ochtendles werd deze keer verzorgd door hoofd-instructeur Leon de Heus (7de dan). Voordat hij echter aan zijn ‘keynote’ kon beginnen, kregen een aantal mensen hun dan-certificaat uitgereikt. In mei legden namelijk een aantal leden van onze federatie examen af. De certificaten worden echter in Korea op het hoofdkwartier van de World Hankimuye Federation gemaakt en om op postzegels te besparen waren ze meegegeven aan de deelnemers van de zomerseminars. De mensen die eerder dit jaar wel examen hebben afgelegd, maar niet aanwezig konden zijn op de bondstraining krijgen het certificaat door hun eigen leraar overhandigd.

Vanuit Korea is trouwens het bericht gekomen dat Leon de Heus, Wim van der Linden en Justin van Doorn uitgenodigd zijn om volgend jaar examen af te leggen. Leon zal dan examen afleggen voor zijn achtste dan, terwijl Wim en Justin respectievelijk examen afleggen voor vijfde den vierde dan. Alle drie de heren kunnen nu vast beginnen met het schrijven van hun essay.

Cirkel

De les voor de pauze werd verzorgd door Leon de Heus. Hij behandelde tijdens deze les het eerste basisprincipe van hankido, de cirkel. Naast veel tips voor het verbeteren van de uitvoering van de basis cirkeltechniek, was er natuurlijk ook aandacht voor de praktische toepassing.

Kort maar krachtig

Na de pauze werd een nieuwe aanpak geprobeerd. In plaats van twee lessen van elk een uur, werden nu vier lessen van elk een half uur gegeven. Korte lessen, waarin één aspect intensief werd behandeld. Justin van Doorn (3de dan) gaf les in traptechnieken. Wim van der Linden (4de dan) behandelde hankumdo vormen terwijl Levi Ras (3de dan) de sangmukwan loopvormen voor zijn rekening nam. Klaas Barends (6de dan) gaf les in hankido visualisatie technieken, hwansangdobeop.