Skip to main content

Nieuwe naam voor Hapkido Groningen

De school in Groningen heeft een eigen Koreaanse naam ontvangen. De school die onderleiding staat van Richard Frankema heet nu Chungmukwan. Het was meester Ko Baek-yong zelf die de naam aan de school gegeven heeft.

Betekenis

Chungmukwan wordt in het Koreaanse geschreven als 충무관, de betekenis komt van de Chinese karakters 忠武館. Het karakter Chung staat voor loyaliteit, devotie of trouw. Mu staat voor ‘martial’ en Kwan voor ‘huis’. Vrij vertaald betekent Chungmukwan: ’martial arts school van de toewijding’. Wij denken dat dit een zeer geschikte naam is voor de hapkidoschool in Groningen.

Achtergrond

Chungmu was de postume naam van de Koreaanse marine officier (admiraal) Yi Sun-sin (이순신: 1545 – 1598). De volledige postume naam was Chung-mu-gong (충무공, heer van loyaliteit en oorlogsvoering) een erenaam die hem na zijn dood werd toegekend. Midden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad vind je een groot standbeeld van deze generaal.