Skip to main content

Hankido in Brazilië

Nederland en Brazilië waren de eerste landen buiten Korea waar hankido werd onderwezen. In 1986 en 1989 bezocht grootmeester Myung Jae-nam Nederland en gaf zo de aanzet voor de beoefening van hankido door de leden van onze federatie. Het was Luiz Miele uit Brazilië die in 1990 een bezoek bracht aan Zuid-Korea. Hij deed samen met een team van Brazilianen mee aan de eerste internationale HKD games in Seoel.

Contact

Tijdens zijn bezoek leerde uit uiteraard grootmeester Myung Jae-nam kennen, maar ook meester Ko Baek-yong. Ook in 1994 bezocht Luiz Korea en maakte toen voor het eerst kennis met Tijmen de Heus. In 2000 volgde opnieuw een bezoek aan de dojang van meester Ko Baek-yong en opnieuw werd er kennis gemaakt met leden van de Nederlandse HKD Federatie die onderleiding van Leon de Heus ook in Korea waren. Later verzorgde Luiz de Portugese vertalingen voor de twee Hankido DVDs die meester Ko Baek-yong publiceerde in 2005 en 2006. Eerder dit jaar bezocht Luiz samen met drie leerlingen nog het hoofdkwartier van de World Hankimuye Federatie.

São Paulo

In al die jaren onderhielden Luiz Miele en Klaas Barends contact met elkaar. Toen Klaas dan ook de kans kreeg om een bezoek te brengen aan Brazilië werd deze kans met beide handen aangegrepen. Op 10 september vloog Klaas dan ook naar São Paulo voor een verblijf van twaalf dagen in de grootste stad op het zuidelijk halfrond.

Hankumdo

Tijdens zijn verblijf was het voornaamste doel van Klaas om les te geven in hankumdo. Speciaal voor de seminar werden bij de plaatselijke timmerman een aantal zwaarden gemaakt. Daarmee werd in de dagen erna flink geoefend. De Brazilianen hebben de afgelopen jaren wel veel de basis slagtechnieken geoefend, maar kenden nog niet de letters van het hangul of de verschillende loopvormen. Omdat de basis goed was, kon er veel vooruitgang worden geboekt. Tussen de privé lessen door was er tijd om verschillende scholen te bezoeken.
Naast het hankumdo was er natuurlijk ook aandacht voor hankido. Tijdens de seminar op zaterdag 19 september kon uitgebreid kennis worden gemaakt met verschillende HKD leraren en zij kregen op hun beurt de kans om kennis te maken met de lesmethode van Klaas.
De temperatuur liep die dag flink op. Op het warmste moment van de dag liep het kwik op tot bijna veertig graden. Het was de warmste dag van de winter! Er werd dan ook in T-shirt verder getraind.