Skip to main content

120-uurs training afgesloten met examens

Het examen duurde twee weken. In die twee weken werd elke dag tien uur getraind onder de bezielende leiding van onze meesters Ko Baek-yong en Yang Yong-seok. Het intensieve trainen wierp uiteindelijk zijn vruchten af, op vrijdagavond 31 juli slaagden diverse deelnemers voor hun volgende geup of dan.

Een fanatieke hapkido-er volgt misschien drie lessen per week. Met 120 uur trainen, stop zo dus de training van 40 weken in twaalf dagen. Tel daarbij op dat je les krijgt van twee meesters die beide in het bezit zijn van de negende dan, en je begrijpt dat er enorme stappen gemaakt zijn.

Geup examens

Ralph Deckers, Amy Mars, Richard Meijer en Andreas Post waren de geupies die zich hadden opgegeven voor de 120-uurs training. Hun vooruitgang in twee weken was waarschijnlijk nog het grootst. Zij maakten zich niet alleen de twaalf hankido basis zelfverdediging technieken eigen, maar bekwaamden zich ook in cheongibeop en jigibeop. Alsof dat alleen nog niet genoeg was, leerden ze allemaal Koreaanse lezen en schrijven en kunnen de letters nu ook met het zwaard slaan. Tel daar nog even een aantal loopvormen en veel traptechnieken bij op. Alle vier mochten gingen ze dan ook niet één maar twee geup graden omhoog.

Zwarte band

Voor Gertjan van de Gugten, Kobus Romkes, Teunis Kramer en Ryan Wong stonden de twee weken in het teken van de voorbereiding op hun dan-examen. Geen detail ontging de meesters en elke techniek moest herhaald worden tot deze tot volle tevredenheid werd uitgevoerd. Alle vier de heren hebben een goed zwarte band examen laten zien en beschikken reeds over voldoende materiaal om de komende jaren naar hun tweede dan toe te werken.

Hankumdo examen

David Kwakernaak mocht examen voor zijn eerste dan hankumdo afleggen. David liet op het examen zien het Koreaans al aardig onder de knie te hebben, door met zijn zwaard 고백용 관장님 te schrijven. Naast de basistechnieken en de hankumdo voorbereidingstechnieken liet David ook diverse loopvormen zien. De eerste dan hankumdo was dan ook dik verdiend.

Hankido examen

Nico Kiekebos, Levi Ras, Romeo van Burik en Lukas Romkes legden examen af voor hun tweede dan, terwijl Mustafa Fidanci het examen voor derde dan mocht afleggen. Bij een examen voor een hogere dan-graad, ligt de lat natuurlijk ook flink hoger. Het examen was voor deze examenkandidaten dan ook fysiek het zwaarste van allemaal. Alle vier lieten zij echter zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn en lieten een voortreffelijk examen zien. Met twee weken van intensieve voorbereiding, hadden we natuurlijk ook niet anders verwacht.

Meester Ko Baek-yong sprak aan het einde van het examen zijn waardering uit voor de deelnemers aan de 120-uurs training uit. Het bevestigt dat je met hard trainen heel veel kunt bereiken. Hij sprak dan ook de wens uit dat we in de toekomst nog vaker tijd met elkaar op de mat mogen doorbrengen.
Natuurlijk worden er ook tijdens een examen fouten gemaakt en is er altijd ruimte voor verbetering. De verbeterpunten zullen door de leraren van de kandidaten met hun persoonlijk worden besproken.

Taart

Na het examen was er taart voor alle deelnemers en bezoekers. Deze taart was speciaal door Elly Brands voor deze gelegenheid gemaakt. Zo konden de geleerde hankumdo-technieken ook meteen in de praktijk worden gebracht. Alle geslaagden kregen tevens nog een bloemetje cadeau.