Skip to main content

Met master Ko in Finland

Vorige week schreven we al over het verblijf van master Ko Baek-yong in Turkije. De afgelopen week heeft hij in Finland lesgegeven, aanstaande maandag zal hij naar Nederland komen.

Master Ko in Finland

Op maandag vertrokken de Koreaanse meesters naar Finland. Daar verblijven ze in het stadje Lohja bij Jukka Teuronen van Sangmukwan Finland. Op maandagavond stonden de Finnen al te trappelen van ongeduld om aan de eerste training te beginnen. Het enthousiasme bij de Finnen is groot, want er stonden gemiddeld drie trainingen per dag op het programma. Er werd getraind in het sportcentrum van Lohja waar een goed uitgeruste dojang is gevestigd, maar ook in de plaatselijke basisschool. Daar waren geen matten aanwezig, daarom werd er voor gekozen daar hankumdo lessen te geven. Ten slotte werd er nog lesgegeven in de garage van Jukka waar gebruik gemaakt kon worden van een mat van ruim 40 vierkante meter.

Ere-leden

Als dank voor zijn inzet voor de promotie en ontwikkeling van Hankido in Finland werd master Ko Baek-yong tot ere-voorzitter benoemd van de Hankido club in Lohja. Ko Se-hwan en Klaas Barends werden benoemd tot ere-leden van de club.

Helsinki

Op woensdagavond werd lesgegeven in de Finse hoofdstad, waar de school van hoofdtrainer Sami Munukka is gevestigd. Veel leden uit Helsinki maakten al dagelijks of in ieder geval regelmatig gebruik van de mogelijkheid om in Lohja te trainen. Het niveau van de Finnen gaat dan ook jaarlijkse met flinke sprongen vooruit. Ook in Helsinki was er voor de leraren weer een bedankje. Deze keer in de vorm van een vlag met daarop het embleem van onze nieuwe organisatie.

Examens

Op zaterdag zullen nog dan- en geup-examens worden afgenomen in Lohja, gevolgd door seminars op zowel zaterdag als zondag.