Skip to main content

Hapkido dan-examens

Het werd een pittig dan-examen, maar dat is ook precies wat van een dan-examens verwacht mag worden. Na een grondige warming-up waarin alle basistechnieken de revu passeerden, mochten de examenkandidaten hun kunnen tonen aan de NHF dangraden commissie. Uitslag? Geslaagd natuurlijk!

Dan-examens

Er was flink wat voorbereiding aan de dan-examens vooraf gegaan en dat bleek. De technieken zagen er netjes uit en werden doeltreffend toegepast. Daarbij kon een pijnlijke grimas vaak niet vermeden worden, maar dat zien we graag op dan-examens.

Bruine band

Kjell en Yannick uit IJsselstein deden examen voor de bruine band. Zij lieten zien al goed op weg te zijn naar de eerste dan. Met name op het onderdeel zelfverdediging scoorden ze goede punten met een scala aan creatieve technieken. Een welverdiende bruine band voor beide heren, die zich nu kunnen storten op de stof voor zwarte band.

Eerste dan

Het behalen van de zwarte band is een mijlpaal in iedereen’s hapkido loopbaan. Ronald en Victor behaalden deze mijlpaal door in het afgelopen jaar drie a vier keer per week te trainen en daarnaast regelmatig extra trainingen te pakken door intensives, seminars en bondsdagen mee te pakken. Victor, met 57 jaar de oudste examenkandidaat deze avond, reisde vorig jaar zelfs nog naar Korea. Het resultaat was er dan ook naar, beide heren geslaagd voor de zwarte band.

Tweede dan

Sommige mensen trainen omdat ze het leuk vinden, en niet om dannen te behalen. Dat is iets wat we graag zien. Henri uit Veldhoven slaagde 15 jaar geleden voor zijn eerste dan, en wij vonden het nu wel eens tijd dat hij zijn tweede dan haalde. Dat betekent natuurlijk niet dat je het certificaat dan cadeau krijgt, je moet er nog steeds hard voor werken. Dat deed Henri dan ook en slaagde met vlag en wimpel voor zijn tweede dan.
Het zelfde gold voor Kim. Zij wachtte iets minder lang (ze slaagde in 2008 voor de zwarte band), maar liet ook een prima examen zien. Kim heeft dan ook het geluk dat vriendje Justin op dezelfde dag examen moet afleggen voor de derde dan en samen konden ze zich dan ook goed voorbereiden op het examen.

Derde dan

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat bij ons hapkido niet alleen draait om het behalen van dannen. Justin slaagde in 2007 reeds voor zijn tweede dan. Vanavond liet hij dan ook een derde dan examen zien zoals een derde dan examen behoort te zijn.

Gefeliciteerd

Na het dan-examen was er voor de commissie niet veel tijd nodig om te overleggen. Het oordeel was unaniem: iedereen geslaagd!