Skip to main content

Danexamen in Korea

Onder het toeziend oog van de meesters Ko Baek-yong en Yang Yong-seok werden op vrijdagmorgen 26 juli dan examens afgenomen bij zes leden van onze federatie. Levi Ras, Romeo van Burik, Lukas Romkes, Calvin Kraaijenhof, Ruben Ras en Johan Kraaijenhof slaagden glansrijk voor hun dan examens.

Hankido en hapkido

Levi legde zowel examen af voor de tweede dan hapkido als voor zijn eerste dan hankido. Hij kreeg van meester Ko Baek-yong dan ook een zwarte hankido sjerp omgebonden. De overige examenkandidaten slaagden allemaal voor hun eerste dan hapkido. Een danexamen is natuurlijk altijd speciaal, maar een danexamen in Korea nog een tikkeltje specialer. Al is het maar omdat twee zulke hooggegradueerde meesters het examen afnemen.

Het examen

Het examen was ’s morgens al begonnen in het park met het onderdeel zwaartechnieken. Meester Ko Sehwan beoordeelde de vaardigheid van de kandidaten en gaf meteen de nodige trainingstips mee. Later werd in de dojang van meester Ko Baek-yong de rest van het examen afgenomen. Basistechnieken, valbreken, schoptechnieken, slagtechnieken en natuurlijk zelfverdediging moesten worden getoond. En niet alleen getoond, er moest ook uitleg over gegeven worden.

Nadat de examencommissie de kandidaten verteld had dat ze geslaagd waren en met de nieuwe banden om hun middel, was er nog tijd over om een groepsfoto te maken.