Skip to main content

International HKD Games

In Zuid-Korea vonden op in het weekend van 22 juli de internationale HKD spelen van plaats van de IHF. Het Nederlandse team sleepte de derde plaats in de wacht op het onderdeel hankido en wist dus het succes van drie jaar eerder niet te herhalen. De eerste prijs was dit jaar voor Chili. We willen hun dan ook van harte feliciteren met het behaalde resultaat. Het was een verdiende overwinning. Tweede werd het Koreaanse team. Toch was er ook een gouden moment voor het Nederlandse team, Justin van Doorn werd eerst op het onderdeel ‘verte sprong’ en Meindert Ruiten wist op dat zelfde onderdeel de derde prijs naar zich toe te trekken.

Bij de individuele games hadden we ook maar weinig succes, ook deze keer was het Justin, samen met Floris Lap, die de eer van het Nederlandse team redde. Samen haalden ze een derde prijs.

Tijdens de games werden opnames gemaakt door KBS, de Koreaanse televisie, welke de volgende morgen werden uitgezonden. Klaas Barends legde een interview af en verschillende leden van het Nederlandse team kwamen in beeld.

In de dagen die vooraf gingen aan de games hadden de buitenlandse en Koreaanse teams zich verzameld op het hoofdkwartier van onze internationale federatie. De sfeer was goed en vriendschappelijk, dat de IHF voor veel mensen eerder een familie is dan gewoon maar een organisatie was meteen duidelijk. De avond voor de spelen hield de nieuwe voorzitter van de IHF een toespraak waarin hij aangaf de komende jaren te willen werken aan het promoten en popularizeren van de IHF.

Ook werden de plannen bekend gemaakt om het hoofdkwartier het komende jaar te modernizeren en om uiteindelijk, met hulp van de Koreaanse overheid, een geheel nieuw gebouw neer te zetten.

Scheidsrechters

De hoofdinstructeurs van de verschillende landen moesten vooraf gaande aan de games een scheidsrechter cursus volgen. Op die manier hoopt de IHF de nationale organisaties te stimuleren om zelf nationale games te gaan organiseren. Namens de NHF was het Leon de Heus die de cursus volgde.

Volgende editie

De volgende games zullen plaats vinden in 2010. Voor het eerst zullen de internationale games buiten Korea worden gehouden en wil in de Verenigde Staten van Amerika, waarschijnlijk in de buurt van Michigan.