Skip to main content

Winters Weekend in Finland

Het afgelopen weekend brachten vier leden van onze federatie een bezoek aan de Finse Hankido school van Sami Munukka. Zij vergezelden instructeur Ko Sehwan die op uitnodiging van de Finse Hankido organisatie daar de komende week les zal geven.

De vlucht van Ko Sehwan verliep via Amsterdam en dus was er ruimte in het programma om tenminste één les in Nederland te geven. Op donderdagavond vulde de dojang van Chongmukwan in Urk zich dan ook rap met belangstellenden. De Groningers hadden hun reguliere les zelfs ingewisseld voor deze seminar. Iedereen had er zichtbaar zin in, en onder leiding van meester Ko Sehwan werd er twee uur intensief getraind. Een leerzame les, waarbij het contact leggen met je tegenstander en dit contact benutten in je techniek het centrale thema was. Na de traditionele groepsfoto kon iedereen een ervaring rijker en met voldoende stof tot nadenken weer huiswaarts keren.

Sleetje rijden

Op vrijdagochtend stonden Wim van Linden, Roland van Boxtel, Evan Hakvoort en Klaas Barends samen met Ko Sehwan alweer op Schiphol. Na een korte vlucht landden zij in de sneeuw en kon de winter pret beginnen. Ze werden op vliegveld verwelkomd door Sami en Satu Munukka. Onder het genot van een kopje koffie of warme chocolademelk werden de plannen voor het komende weekend doorgenomen. Daarna kon meteen aan de eerste winterse activiteit begonnen worden: pulkamäki. Voor degene wiens Fins een beetje roestig is, pulkamäki is met een slee in volle vaart van een heuvel naar beneden glijden. De heuvel af is al een hele toer, maar daarna weer tegen de heuvel op me je slee zorgt er ook voor dat je de nodige calorieën verbrand. ’s Avonds was er voldoende tijd voor privéles van meester Ko Sehwan. De nacht werd doorgebracht op de mat in de dojang. De kachel op tien en diep wegkruipen in je slaapzak.

Hankido principes

Op zaterdagochtend stond de eerste officiële les op het programma. Het thema was gelijk aan de les van donderdagavond en dus konden onze Nederlandse leraren goed assisteren bij deze les. Verder was er veel aandacht voor het kiezen van de juiste positie alvorens een techniek uit te voeren. Op deze manier werd meteen de praktische toepassing van de drie hankido principes duidelijk gemaakt. De uitleg die Ko Sehwan gaf, werd gefilmd en meteen op de facebook-pagina van de World Hankimuye Federation geplaatst, zo konden ook de thuisblijvers de les volgen.

“Good technique is the result of good flow.”

IJszwemmen

’s Middags stond het beruchte ijszwemmen op het programma. Het is een goede Finse gewoonte om regelmatig de sauna te bezoeken. Volgens goed Fins gebruik dien je daarna een duik te nemen in ijskoud water. Rustig blijven, goed blijven ademhalen en doorzetten, drie zaken waar je ook tijdens zelfverdediging veel aan hebt.

Na de eerste saunagang werd het water even getest. Trappetje af, tot je nek in het water en dan snel het water weer uit. Na de tweede saunagang waagden sommigen zich aan het trekken van een baantje. Na de derde saunagang … er waren niet veel mensen die zich na de derde saunagang nogmaals in het water waagden. Tijd om te douchen en de inwendige mens te versterken met een flink bord Finse snert.

Hankumdo

Het ijszwemmen geeft je een flinke adrenaline kick en dat kwam goed uit, ’s avonds stond er namelijk weer een training van twee uur op het programma. Er was deze keer veel aandacht voor de basis slagtechnieken en diverse combinaties, allemaal vanuit een goede basishouding.

Afsluiting

Op zondagochtend stond de laatste training op het programma. Deze keer een traditionele hankido-training waarbij enkele cirkeltechnieken werden belicht. Natuurlijk wist meester Ko Sehwan goed de link te leggen met de les van een dag eerder zodat ook nu weer de principes weer volop aandacht kregen.
De dag werd afgesloten met een bezoek aan een ijshockey wedstrijd, daarna restte nog een tripje naar het vliegveld van Helsinki. Meester Ko Sehwan zal de komende week nog in Finland verblijven om daar les te geven.